Zilele acestea se împlinesc doi ani de la Primul Simpozion Internațional al Academiei Tomitane și, totodată, al inițiativei Academiei Universale a Poeților. Lucrările desfășurate la debut în Sala Aula Magna a Arhiepisciopiei Tomisului au început cu o binecuvântare și o comunicare a IPS Arhiepiscop Acad. Teodosie, Președintele Academiei Tomitane, precum și cu un cuvânt de bun venit adresat invitaților de către scriitorul Constantin Barbu. VIDEO:
Comunicările au continuat cu prezentări și eseuri susținute de către teologi ai Facultății de Teologie din Constanța și de către scriitorii prezenți la eveniment din întreaga lume.
Primul Simpozion Internațional al Academiei Tomitane a avut loc în perioada 21 iunie - 1 iulie 2023. Academia Tomitana (prin departamentul Academia Universalis Poetarum), împreună cu Arhiepiscopia Tomisului, au dedicat lucrările manifestării culturale de excepție Sfântului Dionisie Exiguul și poeziei. La simpozion, alături de teologii Arhiepiscopiei Tomisului și organizatorii Academiei Tomitane au participat invitați din România și din alte 10 țări: Argentina (Guillermo Eduardo Pilίa și Ángela Gentile), Brazilia (Diego Mendes Sousa), Chile (Luis Cruz-Villalobos), Grecia (Dinos Koubatis), Italia (Massimo Massa și Cheikh Tidiane Gaye - scriitor italian născut în Senegal), Serbia - Kosovo (Jeton Kelmendi), Mongolia (Mend-Ooyo Gombojav), Mexic (Fernando Salazar Torres), România (Carmen Bulzan și Emil Boroghină), Serbia (Jovanka Božić) și SUA (Bill Wolak).
În program au fost incluse: lansări de carte (23 iunie), prezentări de cărți (28 iunie), atelier de scriere creativă (26 iunie), conferința „Mongolia, patrimoniu istoric și cultural multimilenar”, recital de poezie susținut de către poeții invitați (23 iunie, 26 iunie, 28 iunie), Emil Boroghină – recital extraordinar „De la Ovidiu la Mihai Eminescu” (26 iunie), „Muzică și poezie la Pontul Euxin” - Corala bărbătească „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, recital de poezie (29 iunie) și participări la sfintele slujbe (24 iunie - Catedrala arhiepiscopală, 27 iunie – Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, 29 iunie – hramul Catedralei arhiepiscopale „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”).

Poetul mongol Gombojav Mend-Ooyo (foto mai sus), fost membru al Comitetului Național Mongol al UNESCO și, succesiv, director executiv, vicepreședinte și președinte al Fundației Culturale Mongole, apoi președinte al Agenției guvernamentale pentru cultură și artă, în prezent Președinte al Academiei de Cultură și Poezie a Mongoliei, a condus delegația mongolă prezentă la manifestare.
Cu această ocazie, Gombojav Mend-Ooyo a declarat presei: „Sunt onorat să particip la primul Simpozion Internațional organizat de Academia Tomitană și să întâlnesc și să învăț de la poeți și scriitori din diferite țări care poartă cu ei, în mod inerent, valorile culturale ale națiunilor lor.
Am susținut o prezentare bazată pe propriile mele experiențe. Tema s-a intitulat "Amintirile de dincolo imprimate în piatră, sutra și vioara cu cap de cal și timpurile moderne". Sunt o persoană care a avut oportunitățile de a menține și perpetua obiceiurile noastre indigene și valorile culturale tradiționale.
Acest simpozion ne-a oferit, de asemenea, șansa de a construi un grup academic internațional pentru a colabora și a înțelege valorile și cultura spirituală a fiecăruia.
Sunt cu adevărat bucuros că am avut această mare oportunitate de a ne întâlni personal cu președintele Academiei Tomitane - Arhiepiscopul Teodosie Petrescu, una dintre cele mai luminate minți ale Constanței, oraș care mi s-a părut cu adevărat unul dintre cele mai frumoase și impregnate de spiritualitate orașe vizitate de mine în lume.
Este o bucurie pentru mintea mea că l-am reîntâlnit pe apreciatul cărturar, filosof și poet, academicianul Constantin Barbu, în patria sa. Domnia sa mi-a adus aminte de faimosul proverb mongol "Oceanul mare este calm, oamenii înțelepți sunt umili" atunci când am vizitat biblioteca Academiei Tomitane pentru a vedea miile de volume de manuscrise istorice și culturale publicate, pe care le-a adunat din arhivele din întreaga lume.”. FOTO:

Un loc aparte i-a fost rezervat poetului latin Ovidiu. În după-amiaza zilei de sâmbătă, 24 iunie, a avut loc recitalul de poezie: „Salve Ovidius!” la statuia lui Ovidius, Constanța, iar duminică, 25 iunie, programul s-a desfășurat după sfânta liturghie în localitatea Ovidiu, unde au fost vizitate Biserica, Geamia, Centrul Cultural, Insula lui Ovidiu și situl Fortului Roman. În amfiteatrul acestuia a avut loc un recital de poezie, apoi invitații au vizionat filmul „Metamorfosis di un Poeta” (realizat cu ocazia împlinirii a două milenii de la moartea lui Ovidius, 2017).

Totodată, oaspeții au vizitat obiectivele culturale din Constanța (Muzeul de Artă, Farul Genovez, Portul Turistic Tomis, Piața Ovidius, Edificiul roman cu mozaic, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța) și au mers în pelerinaj la Peștera Sfântului Andrei (27 iunie) și la mănăstirea Dervent (28 iunie), unde a fost evocat poetul și gânditorul național Mihai Eminescu. FOTO:

La evenimentul de anvergură internațională au fost acordate premiul „Cununa de aur Ovidius” (26 iunie), Medalia de Aur „Dionysius Exiguus” (29 iunie), diplome de membru al Academiei Universale a Poeților (23 iunie) și diplome de membru titular al Academiei Tomitane (24 iunie).

La inaugurarea castrului roman de la Ovidiu, unde se află sculptat și un portret al Sfântului român dobrogean Dionisie Exiguul, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a declarat: „Dionisie Exigul este cea mai mare personalitate a timpului său din toată lumea. A fost cel mai mare savant, cel mai mare cunoscător al limbilor greacă și latină, de aceea a tradus toate hotărâri și canoanele primelor patru Sinoade Ecumenice și a șase sinoade locale din limba greacă în limba latină și a fost sfetnicul a zece papi, profesor de dialectică. Cel mai erudit om, primul profesor din neamul nostru, profesor universitar care a lăsat cea mai mare amprenta asupra culturii lumii și asupra științei, întemeietorului erei creștine. Tot globul pământesc, din America, din Australia, din Asia, din Europa, din Africa, numără anii după calendarul întocmit de Sfântul Dionisie - de la nașterea Mântuitorului. Nu este puțin lucru. Are universități închinate în părțile de apus. În apus este sfânt de peste o mie de ani. La noi este abia de câțiva ani, dar noi încă îl redescoperim și suntem datori să-l redescoperim”.
În continuare vă oferim o Galerie Foto de la eveniment: